Topik

Komposisi

Komposisi adalah cara menyusun objek dalam gambar. Bagi anda yang baru menceburi bidang fotografi kaedah menyusun dalam komposisi perlu difahami. Jangan biarkan objek dalam gambar menjadi berterabur tanpa haluan. Letakkan objek utama dengan jelas jika tidak penatap gambar akan jemu dan tidak suka melihatnya.

Beberapa konsep perlu ada ketika merakam gambar: 

 1. Gambar pastinya jelas dengan penggunaan fstop yang betul. Sutter Speed yang bersesuaian. 
 2. Jangan terlalu padat dengan banyak subjek. 
 3. Letakkan subjek utama pada tempat yang betul. Contoh: merakam permainan bola sepak biar nampak pemain sedang bersama bola sepak bukan bola raqbi. 
 4. Pencahayaan biar betul jangan terlalu under atau over expose. 
 5. Fucusing kena batul agar gambar tajam. 
 6. Kedudukan ketika merakam gambar perlu mantap agar gambar tidak goyang. Gunakan tripod, monopod dan sebagainya untuk menghasilkan gambar tidak bergoyang. 
 7. Penggunaan lens yang tepat adalah cara yang baik untuk merakam gambar. Jangan menggunakan lens 17 mm untuk gambar potret. Jangan guna lens wide angle untuk merakam gambar close-up.

Element dalam komposisi seperti:

 1. Rule of Third
 2. Background & Foground (latarbelakang & latardepan)
 3. Framing
 4. Vertical or Harizontal ( Melintang atau Menegak)
 5. Tekture (kejataman)
 6. Shadow (bayang)
 7. Panning
 8. Garisan
 9. Perspektif 

  Panning

Menghasilkan gambar bergerak adalah teknik yang menarik dalam sukan fotografi. Latih dengan menggunakan Shutter Speed laju kemudian ikut pergerakkan kereta atau pelari. Maka kesannya kita akan perolehi pergerakkan kereta itu seperti tajam dan latarbelakangnya kabur.

Memudahkan bicara, dalam menghasilkan gambar dengan teknik komposisi ialah jangan serabutkan gambar dengan berbagai subjek yang tidak penting agar canves gambar kita mengasyikkan penatapnya.

Pengukuran

Salah satu perkara yang perlu diambil kira ketika merakam gambar ialah meletakkan ukuran pada gambar. Meletakkan ukuran akan memberi gambaran pada subjek utama tentang besar atau kecilnya subjek itu. 

Pokok boleh dijadikan ukuran pada subjek utama bagi bangunan manakala manusia juga boleh dijadikan ukuran pada sesuatu bahan. Namun jika merakam gambar yang melibatkan fotografi sains, ukuran dengan meletakkan pembaris pada spesimen adalah paling tepat.

Bayang (Shadow)

Elemen bayang penting untuk menghasilkan sifat 3D. Bentuk subjek akan terbentuk dengan mewujudkan bayang pada subjek yang kita rakam. Bayang boleh wujud dengan mengubah sudut kamera.

Lihat dua gambar di bawah. Gambar jambatan dihasilkan dengan wujudnya bayang bagi menampakkan dramatiknya jambatan ini.

Perhatikan juga sudut gambar di batu pada sebuah pulau di Langkawi. Dengan wujudnya bayang kita boleh lihat susunan batu pada air lain dan pantai pulau tersebut.

Tektur (Texture)

Dalam fotografi gambar mestilah tajam. Terutamanya gambar-gambar yang dihasilkan untuk iklan. Bahan yang hendak dipamerkan perlu tajam dengan tekturnya mampu menunjukkan sifat sesuatu subjek itu.

Gunakan fokusing yang tepat. Namun ia tidak sukar sebab kebanyakkan kamera mempunyai automatik fokusing. Gunakan Aperture yang kecil agar ketajaman gambar mampu diperlihatkan.

Vertical & Harizontal (Menegak & Melintang)

Merakam gambar dengan teknik Vertical or Harizontal ( Melintang atau Menegak) adalah pilihan karyawan foto. Gambar yang hendak dirakam mesti mengikut kehendak subjek. Tidak semua gambar yang boleh dirakam melintang atau menegak. JIka merakam gambar hutan atau pokok mesti mengikut kehendak atau keperluan. 

Frame

Pada sebuah gambar perlu ada unsur frame. Menghasilkan frame akan membuatkan penatap gambar akan kurang menunpukan pada subjek utama. Frame juga akan memberi tekanan mata penatap gambar kita jika bahagian yang terdapat unsur frame berwarna terang.

Lihat contoh gambar yang saya lampirkan pada gambar 1 terdapat tiga frame A B C  Ia memberi unsur frame yang menghiasi monumen Taj Mahal yang saya rakam di Taman Tamadun Islam. Manakala gambar 2 satu saja frame yang saya wujudkan pada gambar Tasik Beris di Kedah.

Latar Depan & Latar Belakang

Wujudkan gambar yang memiliki latar depan (gambar 1) dan latar belakang (gambar 2). Anda boleh mengasilkan komposisi ini dengan subjek apa saja yang terdapat di lokasi. Yang penting subjek utama akan kelihatan menarik dengan sokongan elemen ini. 

Gambar satu latar depannya ialah buaian gergasi. Manakala gambar 2 rumah tempat kapal tersadai adalah latar depan. Oleh itu gambar yang dirakam akan menceritakan perkara yang hendak kita terangkan. Oleh itu gambar kita adalah sebuah gambar yang bercerita. Tidak seperti gambar 3 yang kosong.